Наурыз

НАУРЫЗ МЕЙРАМЫ. САЛТ-ДӘСТҮР. ӨЛЕҢДЕР. ӘНДЕР. ҰЛТТЫҚ ОЙЫНДАР. ҰЛТТЫҚ ТАҒАМДАР. КӨЖЕ.
ПРАЗДНИК НАУРЫЗ. ОБЫЧАИ. СТИХИ. ПЕСНИ. НАЦИОНАЛЬНЫЕ ИГРЫ. НАЦИОНАЛЬНЫЕ БЛЮДА. КОЖЕ.

Бауырсақ - қазақ дастарқанының басты наны. Олардың "ши бауырсақ", "қатырма бауырсақ", "шелпек", т.с.с. бірнеше түрі бар, себебі бауырсақ - қиялыңыз жеткенше көсілуге ерік беретін, әрі дайындалуы қарапайым тағам. Кей жерлерде бауырсақты "тоқаш" деп те атайды. Бауырсақтың қуырылу әдісі әр аймақта әр түрлі. Бірақ ерекшелік тек қамырында болмаса, барлығы дерлік отқа...
Киіз үй - о баста тез көшіп, тез қонуға жобаланса керек. Және көшпенділер бұл жобаны сәтті іске асырды деуге болады.   Киіз үй - ағаш пен киізден құралатын баспана. Ол суықта жылы, ыстықта салқын болатын - табиғи "климат-бақылаумен" жабдықталған тамаша конструкция. Киіз үй атауының нұсқалары мен түрлері Ағаш үй. Киiз үйдi Қазақстанның...
Ботай мәдениеті қазбаларында табылған қыш құмыралардағы қымыз қалдықтары - оның сусын ретінде ертеден қолданылып келе жатқанын дәлелдейді. Бұл - б.з.д 3000-3 700 жылдар аралығында адамзат қымызды білді деген сөз. «Қымыз» сөзі түркі тілінен аударғанда «ашыған жылқы сүті» деген мағынаны білдіреді. Бұл сусын туралы мәлімет ежелгі грек тарихышысы Геродоттың жазбаларында да...
Ірімшік - сүттен жасалатын тағам түрі. Ол дайындалу әдісіне қарай - ақ немесе қызыл ірімшік болуы мүмкін. Ақ ірімшік дайындау Майлы шикі сүтке айран ұйытқысын қосып, оны ірітеді. Сосын іри бастаған сүтті отқа қойып, баппен қайната бастайды. Іріген сүт қайнай бастаған кезде, бетіне ірімшігі қалқып шыққанша үздіксіз былғап тұру керек. Сары...