Tanym

Казахстан. Казахи. Традиции. Обычаи. Блюда. Национальная кухня. Сказания. Предания. Легенды. История. Национальные игры. Национальная одежда. Юрта. Туризм. Песни. Музыка.

Зағип жанның түйткілі тек қана кемістігі ғана емес. Олар бір жағынан ауруының емі үшін қажетті емдерді іздесе, екінші жағынан өзін тануға, қоғамға сіңіп кетуге қатысты қажеттіліктеріне жауап іздейтіні ақиқат. Қоғаммен біте қайнасып, өзінің  жеке қабілеттері арқылы адамзатқа пайда келтіруі үшін ол да өзге адамдар секілді дұрыс білім мен тәрбие...
Қазір мазар, мола десе, мұсылмандар екі жікке бөлінетін болыпты. Оның себептері де жоқ емес, әрине. Бұрынғы түсініктер мен жаңа танымдар арасындағы дилемма, қайшылықты діни танымдардан да туындап отырғандығы анық. Мысалы қазір қоғамда уахабилік таным жат болмай қалды. Олардың мазар туралы түсініктеріне келсек, моланың үстіне кесене салуға, сол кесенеге намаз...
Дана Абай: «Адам баласына адам баласының бәрі – дос. Не үшін десең, дүниеде жүргенде туысың, өсуің, тоюың, ашығуың, қайғың, қазаң, дене бітімің, шыққан жерің, бармақ жерің – бәрі бірдей, ақиретке қарай өлуің, көрге кіруің, шіруің, көрден махшарда сұралуың – бәрі бірдей, екі дүниенің қайғысына, пәлесіне қаупің, екі дүниенің жақсылығына...
ҚР Ұлттық мұражайы жанындағы «Халық қазынасы» ғылыми-зерттеу институтының аға ғылыми қызметкері Айгерім Мұсағажинова 13 жыл бойы қазақтың ұлттық тағамдарын зерттеп келеді. Зерттеу жұмысы барысында ұмыт болған 25 тағамның жасалу әдіс-тәсілдері жаңғыртылды. Baq.kz агенттігінің өңірдегі тілшісі ғалыммен аз-кем әңгімелескен болатын.  Қазіргі таңда Айгерім Мұсағажинова қазақтың дәстүрлі тағамдары тақырыбында зерттеу жұмыстарын жазуда....
Қазақтың оташылық (сынықшылық) өнері әлемде сирек кезігетін ғажап өнер. Қытайдың Алтай аймағы Бурылтоғай ауданында тұратын Мәулітшәріп Қапаұлы – осы өнермен мықтап айналысқан зерттуші. Төменде сол кісінің «Қазақ емшілігі» деген кітабынан сынықшылық туралы жазбаларын жариялауды жөн көрдік.  Кәрі жілікті салу әдісі Кәрі жіліктің сынуы негізінен жығылу, ауыр нәрсе үстінен басу, соғылу қатарлы...
 К главному казахскому блюду – беспармаку – самым уважаемым гостям подают голову барана. Приготовление головы занимает несколько часов и требует определенных навыков. Сначала ее аккуратно, чтобы не повредить кожу, опаливают, чистят и промывают. Далее отделяют нижнюю челюсть, убирают зубы и промывают носовую полость. При этом необходимо следить, чтобы мозги не...
Обычно после застолья казахи гостям подают бульон. Раньше для того чтобы быстро осудить и убрать лишний жир в него добавляли кусочки льда. Этот напиток казахи называют томыртка (с казахского "томыртқалау" – "остужать"). Томыртка готовили только в зимнее время. Напиток хорошо утолял жажду после сытной пищи. Раньше томыртка пользовался большой...
Уыз – так казахи называют блюда из молозива. Молозиво получают в первые 3-5 дней после отела коров. Бывает желтое и белое молозиво. Первое получают сразу после кормления приплода. Белое – выдаивают через сутки после отела. Особые свойства Молозиво в два раза питательнее молока. Оно содержит антитоксины, которые защищают новорождённого и нормализуют деятельность...
Казы – казахское мясное блюдо. Его делают только из ребер конины. Казы является одним из главных деликатесов, которое подается на всех праздниках. По своему виду казы похоже на колбасу. Для ее приготовления используют кишки и ребра. Процесс приготовления этого деликатеса называется «казы айналдыру». Для начало ребра отделяют от позвонка. Затем...
Название этого блюда происходит от казахского слова куыру, что значить жарить. Обычно куырдак готовят из баранины или говядины, сразу же после забоя домашнего животного. Подобные мясные блюда есть и в других национальных блюдах – у киргизов, узбеков и туркменов. Но у каждого народа используют разное количество ингредиентов. Например, в киргизский...