Пятница, 18 октября, 2024
No menu items!

Мақала

ҰБТ-дан құлап қалғандар тегін оқи алады

Биылғы Ұлттық бірыңғай тестілеуден қажетті ұпай жинай алмаған түлектер мемлекет есебінен екі жарым жыл бойы Ақмола, Атырау, Шығыс Қазақстан, Батыс Қазақстан, Қостанай, Павлодар және Солтүстік Қазақстан облыстары сияқты аймақтардағы техникалық және кәсіби білім беру мекемелерінде тегін оқи алады деп...

Қазақтың оташылық өнері

Қазақтың оташылық (сынықшылық) өнері әлемде сирек кезігетін ғажап өнер. Қытайдың Алтай аймағы Бурылтоғай ауданында тұратын Мәулітшәріп Қапаұлы – осы өнермен мықтап айналысқан зерттуші. Төменде сол кісінің «Қазақ емшілігі» деген кітабынан сынықшылық туралы жазбаларын жариялауды жөн көрдік.  Кәрі жілікті салу әдісі Кәрі...

«Тасбақа ниндзялар» нені жарнамалады?

Өткенде Түркияда пиццаның қалай танымал болғандығы, нарықты қалай жаулағандығы, пицца жеу «мәдениетінің» қалай қалыптасқандығы жайлы бір мақала оқыдым. Түркияда ғана емес, жалпы пицца жеткен барлық елде де пиццаның дәл осы жолмен танымал болғандығына күмәнім жоқ. Оның ішінде Қазақстан да...

Көлем. Кванттық көбіктен Аспанға дейін және әрі қарай

Көлем мен басқа да параметрлерді көрнекі түрде салыстыратын роликтерімен аты шыққан Youtube-тегі Reigarw Comparisons каналы бұл жолы жаратылыста бізге белгілі көлемі ең кішкентай бөлшек пен ең үлкен заттың арасындағы дүниелерді салыстыратын видеомен таң қалдырып отыр. Себебі мұнда көлем салыстыру кезінде...

Министрдің дүниетанымы. Сандәйектері мен тұжырымдары

Білім-ғылым министрі Ерлан Сағадиев пен министрліктің ұсыныстары әлеуметтік желілерде бұрын-соңды болмаған пікірталас тудырды. Тіпті пікірталас форматын сарқып, қырғи-қабақ соғыс кезеңіне өтті десе де болады. Саясаткерлер айтатын - "жоғарыдағылардың мүмкіндігі, төмендегілердің ықыласы сарқылған" итжығыс ситуация орын алды. Тақырыпқа шүйлігуіміздің бір...

Почетному гостью – почетное блюдо. Голова барана

К главному казахскому блюду – беспармаку – самым уважаемым гостям подают голову барана. Приготовление головы занимает несколько часов и требует определенных навыков. Сначала ее аккуратно, чтобы не повредить кожу, опаливают, чистят и промывают. Далее отделяют нижнюю челюсть, убирают зубы и...

Томыртка — напиток со льдом

Обычно после застолья казахи гостям подают бульон. Раньше для того чтобы быстро осудить и убрать лишний жир в него добавляли кусочки льда. Этот напиток казахи называют томыртка (с казахского "томыртқалау" – "остужать"). Томыртка готовили только в зимнее время. Напиток...

Томыртқа — қазақша коктейль

Томыртқа - қыс айларында шөл басатын сусын. Томыртқа сорпаның ерекше бір түрі. Дәмді астан кейін, сорпаны ортаға алып келіп, оны сораптап ішу - дастарқандағы әңгімені үстеуге керемет тәсіл болған. Тойымды асты кейбірі айран қосылған сорпамен аяқтайтын болса, бірі майлы сорпаны қалап...

Уыз. Ақ мол болсын!

Уыз - жаңа төлдеген малдың сүті. Алғашқы 4-8 тәулікте сүт уыз болады. Уыздың майлылығына байланысты сары уыз, ақ уыз деп бөлінеді. Уыз барлық төлдеген түлікте болады. Дегенмен, қазақтар төрт түліктің ішінде түйенің және жылқының сүтінен уыз жасамаған. Уызды көбіне сиыр,...

Уыз. Казахский деликатес из молозива

Уыз – так казахи называют блюда из молозива. Молозиво получают в первые 3-5 дней после отела коров. Бывает желтое и белое молозиво. Первое получают сразу после кормления приплода. Белое – выдаивают через сутки после отела. Особые свойства Молозиво в два раза питательнее...
- Advertisement -spot_img

Latest News

2024 жылғы 7-13 қазан күндері өтетін жарыстар аңдатпасы

Туризм және спорт министрлігінің баспасөз қызметі ин ұсынды. 🔹 7-13 қазан – Үстел теннисінен XXVII Азия чемпионаты Астанада алғаш рет үстел теннисінен...
- Advertisement -spot_img